Leírás
Zsázsamag mikrozöldségnek és csíráztatásra
- Íze: enyhén édes és közben markáns csípős íze valahova a torma és a mustár közé tehető
- Ásványi anyagok: kalcium, kálium, foszfor, vas, jód
- Vitaminok: A, B1, B2, B3, C, D és E
- Mikrozöldség növesztésekor:
- Mennyiség 1 adaghoz: 1 púpos teáskanál (~7 g)
- Sötétidő *: 3-4 nap
- Aratás (ültetéstől számítva): 5-6 nap után
- Csíráztatásnál:
Ez a fajta mag nagyon sok kollagént tartalmaz, így áztatás hatására nyálkásodik és ezért a megszokottól máshogyan érdemes csíráztatni. A leírás mellett található videó fülön egy hasznos segítséget lehet megtekinteni ezzel kapcsolatban.
- Áztatási idő: 12 óra
- Öblítési gyakoriság: Naponta 2-3 alkalommal
- Elkészülési idő: 2-4 nap
Mikrozöldség növesztése:
Egy púpos teáskanálnyi vagy egy igen lapos evőkanálnyi magot egyenletesen elszórunk az ültetőtálcánkba helyezett és már nedves kenderrost lapkára. Alaposan megpermetezzük tiszta vízzel a magokat, majd lefedjük a tálcát, hogy sötétben legyenek. Minden reggel és este nedvesítsük a magokat a permetezőflakon segítségével. 3-4 nap után megjelennek a csírák végein a levélkezdemények. Ezt követően vegyük le a fedést és tegyük a tálcát világos helyre. Már csak 2-3 nap és eléri azt a méretét, ahol már érdemes fogyasztani. Ezalatt az idő alatt permetezés helyett tiszta vízzel locsoljuk akkor ha a kenderrost lap száraznak tűnik.
Csíráztatás folyamata:
A maghoz speciális csíráztatási módszerre lesz szükségünk, mert a magas kollagéntartalma miatt áztatás hatására nyálkásodik és ezért könnyen megromlik. A magot 50-50%-ban keverjük össze még szárazon egy hasonló méretű és hasonló csírázási idejű maggal és ezután kezdjük a csíráztatást a megszokott módon. A magokat csíráztatás előtt be kell áztatni az ajánlott időre és a csíráztatás folyamata közben naponta legalább kétszer alaposan le kell öblíteni.A zsázsa csíra és mikrozöld tulajdonságai:
Vékony szár, apró csillag formájú levelek jellemzik. Pikáns íze miatt kitűnően lehet fűszerezni vele a fogásokat. Számos módon fogyaszthatjuk, például nyersen salátákban, hidegtálakhoz, szendvicsekhez, turmixba keverve vagy csak szimplán bármilyen főételt feldobhatunk vele.
Pozitív tulajdonságai közé tartozik hogy serkenti az emésztést és az anyagcserét. Természetes antibiotikumként is emlegetik. Tisztítja a véráramot, felpezsdíti testünket ha fáradékonyak vagyunk.
* Sötétidőnek nevezzük a magok elvetése és az első zöld hajtások megjelenése közötti időt. Ekkor ugyanis a tálcát lefedve, fénytől védve kell tárolni, hogy a csírázás megfelelő legyen. Fontos, hogy közben reggel-este permetezzük a magokat.
Termékjellemzők
Kiszerelés | 50 g |
Csomagolás | papír |
Származási hely | EU |
Nyomokban tartalmazhat | glutén, mustár, szezám, diófélék és földimogyoró |
Vélemények
Youtube videók
Hasonló termékek
Mustármag 100 g - mikrozöldségnek és csíráztatásra
Lila karalábémag 50 g - mikrozöldségnek és csíráztatásra
Retekmag 100 g - mikrozöldségnek és csíráztatásra
Az egyik legnépszerűbb mag. Könnyű növeszthetősége és markáns íze miatt kedvelik olyan sokan. Alig pár nap alatt elkészül és egy valódi vitaminbomba.