Leírás
Céklamag mikrozöldségnek és csíráztatásra
- Íze: Akár a cékla gyökéré, de enyhébb, kissé földes ízű.
- Ásványi anyagok: réz, magnézium, mangán, kálium, kalcium, vas
- Vitaminok: K vitamin tartalma kiemelkedő, A, C és E vitamin
- Mikrozöldség növesztésekor:
- Mennyiség 1 adaghoz: 2 evőkanál (~15 g)
- Sötétidő *: 6-8 nap
- Aratás (ültetéstől számítva): 12-18 nap után
- Ültetés előtt áztassuk be: 8 órára
Mikrozöldség növesztése:
Amikor meglátjuk az első kis piros csírákat kibújni a magból a föld alól attól kezdve még 5 napot várjunk és tartsuk sötétben a magokat. Figyeljük, hogy ne száradjon ki a felső réteg a magok körül. Szükség esetén permetezzük gyakrabban.
Előáztatással segíthetjük a gyorsabb és egyenletesebb csírázást: Tegyük az elültetni kívánt magmennyiséget egy edénybe és engedjünk rá tiszta hideg vizet olyan mennyiségben, hogy a fentebb írt időre végig ázni tudjanak sötétben, hűvös helyen. Ha melegnek számít a szobahőmérséklet otthonunkban, akkor hűtőszekrény segítségével biztosítsuk a megfelelő körülményeket az ajánlott áztatási időre. Az áztatás végén alaposan öblítsük le a magokat mielőtt elültetnénk.
Tipp 1: Az ültetés előkészítésekor a már átázott kenderrostból vegyünk el annyit, hogy a magok elvetése után a tetejükre egy vékony réteggel le tudjuk fedni azokat. Finoman rá is lapíthatjuk a kókuszrost fedést a magokra. Ez segít abban, hogy gyorsabban és egyenletesebben csírázzanak, valamint a maghéjak kevésbé fognak a levélen maradni.
A céklamagot mi kifejezetten kókuszrostba ajánljuk ültetni. Ehhez szükséged lesz a kókuszrostos ültetőtálcánkra amit alátéttel együtt árulunk, valamint szükséged lesz kókuszrost korongokra ültetésenként.
A kókuszrostos ültetésről útmutatónkban olvashatsz, kattints ide!
Csíráztatás folyamata:
Bár csíráztatásra is használható, de fontos megjegyeznünk, hogy a magburok kemény marad és ezért fogyasztás előtt ki kell szedni a csírák közül, ezáltal időigényesebb elkészíteni. Előáztatás 6-8 órán keresztül szükséges. A magokat ezt követően 6-8 napig csíráztassuk.A cékla mikrozöld tulajdonságai:
Vékony szár -ami a bordótól a rózsaszínig terjedő színben pompázik- és nagy zöld hosszúkás levelek jellemzik. Ez a mikrozöld már akkor megfog minket, amikor még el sem vetjük, ugyanis magjai különösen érdekesen mutatnak! Lehet szeretni az íze és színe miatt egyaránt. Számos módon fogyaszthatjuk, például nyersen salátákban, hidegtálakhoz, szendvicsekhez, turmixba keverve vagy csak szimplán bármilyen főételt feldobhatunk vele. Halételekhez, szárnyasokhoz és levesekhez tökéletes választás.
Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy magas K vitamin tartalma a fehérjével és a kalciummal együtt építi, erősíti a csontokat. Bőrünk és látásunk egészségéhez A vitamin tartalma ad hozzá és érdekesség, hogy még a spenótnál is több vasat tartalmaz
* Sötétidőnek nevezzük a magok elvetése és az első zöld hajtások megjelenése közötti időt. Ekkor ugyanis a tálcát lefedve, fénytől védve kell tárolni, hogy a csírázás megfelelő legyen. Fontos, hogy közben reggel-este permetezzük a magokat.
Termékjellemzők
Kiszerelés | 100 g |
Csomagolás | papír |
Származási hely | EU |
Nyomokban tartalmazhat | glutén, mustár, szezám, diófélék és földimogyoró |